Знижено граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб до 50 тис. грн.

12 Января 2017 -- Admin

Національний банк постановою від 25.11.2016 року N 407 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року N 210" зменшив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб.

Так, постановою передбачено граничну суму розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн.

Гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, визначена у розмірі 50 тис. грн.

Отже, граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб знижено з 150 тис. грн. до 50 тис. грн.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн., шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня, не змінилася і визначається в розмірі 10 тис.  грн.

Постанова Правління НБУ від 25.11.16 № 407 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року N 210" набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (опублікована на офіційному інтернет-представництві НБУ  03.01.2017 р.).

Річна податкова декларація про майновий стан та доходи надається за новою формою

З 01 січня 2017 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Декларацію мають право подати фізичні особи для отримання податкової знижки.

Наказом МФУ 15.09.16  N 821, який набирає чинності 31 грудня 2016 року, внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан та доходи.

В оновленій формі податкової декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року:

- кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).

Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними.

- змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань з доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;

- уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

Декларування підприємцями на загальній системі оподаткування доходів, отриманих в 2016 році

З 1 січня 2016 року підприємці на загальній системі оподаткування розраховують та сплачують авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб за фактичними даними, зазначеними в Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом.

Тобто авансові платежі сплачуються  до 20 квітня, до 20 липня й до 20 жовтня, а за четвертий календарний квартал авансовий платіж не розраховується та не сплачується.

Протягом звітного (податкового) року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб формуються як переплата, а нарахування податкових зобов'язань здійснюється за даними податкової декларації за відповідний звітний (податковий) період.

Наказом МФУ 15.09.16  N 821 внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан та доходи.

Наказ набирає чинності 31 грудня 2016 року і запроваджується з 1 січня 2017 року.

В оновленій декларації  змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів із податку на доходи фізичних осіб.

Підприємці на загальній системі оподаткування визначають суму податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, за результатами звітного (податкового) року в рядку 1.1 додатка Ф2 з подальшим відображенням у графі 6 рядка 10.7 податкової декларації.

У рядках 1.2 – 1.4 додатка Ф2 зазначається сума сплачених авансових платежів із податку на доходи фізичних осіб та залишок суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті або поверненню з урахуванням сплачених авансових платежів.

 Сплата підприємцями єдиного внеску у 2017 році

  Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які набули чинності з 01 січня 2017 року.

 

Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З 01.01.2017 підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до 1-ї групи платників єдиного податку, мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу.

Базою нарахування єдиного внеску для підприємців на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2017 року  становить 3200 гривень.

Оскільки для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, крім фізичних осіб – підприємців віднесених до 1-ї групи платників єдиного податку, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, то мінімальна сума єдиного внеску з 01 січня 2017 року складає 704 грн. (3200 грн. х 22%).

Для фізичних осіб – підприємців, віднесених до 1-ї групи платників єдиного податку, мінімальна сума єдиного внеску з 01 січня 2017 року складатиме 352 грн. (3200 грн х 0,5 х 22%).

Зазначений порядок передбачений Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Законом України від 21.12.16 № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік», Законом України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та роз’яснено листом ДФС України №41658/7/99-99-13-02-01-17 від 30.12.2016.

Строк приведення неприбутковими організаціями установчих документів до вимог Податкового кодексу подовжено до 1.07.2017 року

Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", не підлягають виключенню з Реєстру до 1 липня 2017 року.

Тобто, подовжено з 1.01.2017 року до 1.07.2017 року строк приведення неприбутковими організаціями установчих документів до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу.

Зазначена норма передбачена п. 34 підр. 4. Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16  № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", продовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.

Сплата у 2017 році єдиного внеску підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування  

З 01 січня 2017 року  набули чинності зміни, внесені Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховують на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З 01.01.2017 року платники єдиного податку 1-ї групи мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2017 року  становить 3200 гривень.

Отже з 01 січня 2017 року для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, крім платників єдиного податку 1-ї групи, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць.

Тобто мінімальна сума єдиного внеску становить 704 грн. (3200 грн. х 22%).

Для платників єдиного податку 1-ї групи мінімальна сума єдиного внеску з 01 січня 2017 року  становить 352 грн. (3200 грн. х 0,5 х 22%).

Зазначений порядок передбачений Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Законом України від 21.12.16 № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік», Законом України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Терміни сплати  підприємцями єдиного внеску

Терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців у 2017 році залишаться незмінними.

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Зазначена норма передбачена ст. 9 Закону України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Сплата у 2017 році єдиного внеску підприємцями на загальній системі оподаткування

 З 01 січня 2017 року  набули чинності зміни, внесені Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Базою нарахування єдиного внеску для підприємців на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2017 року становить 3200 гривень.

Отже для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування  та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць.

Тобто мінімальна сума єдиного внеску з 01 січня  складатиме 704 грн. (3200 грн. х 22%).

Зазначений порядок передбачений Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», Законом України від 21.12.16 № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік», Законом України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Сума поворотної фінансової допомоги, не повернена у визначений термін, включається підприємцем на загальній системі оподаткування до складу доходу

Оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб - підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення. Тобто, сума поворотної фінансової допомоги  підлягає поверненню.

Оскільки отримання фізичною особою – підприємцем поворотної фінансової допомоги (позики) відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору сума поротної фінансової допомоги не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

Разом з тим, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.257  ст. 14,  п. 177.1 ст. 177 Податкового кодексу України.  

З 01.01.2017 року від сплати єдиного внеску за себе звільняються підприємці, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами

З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зазначене звільнення не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Зазначена норма передбачена частиною 4 ст. 4  Закону України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зі змінами внесеними Законом України від 06.12.16 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

З 1 січня 2017 року для платників єдиного податку 1-ї групи  ставка єдиного податку встановлюється у відсотках до розміру прожиткового мінімуму

З 1 січня 2017 року ставка єдиного податку для платників 1-ї групи встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Щомісячні відсоткові ставки єдиного податку для першої та другої груп платників єдиного податку – фізичних осіб затверджені Рішенням Запорізької міської ради від 21.12.2016 №59.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що  прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2017 року становить 1600 грн.

Для платників єдиного податку другої і третьої груп ставки єдиного податку не змінились.

Так, для платників єдиного податку другої групи ставка встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2017 року становить 3200 гривень.

Для третьої групи  ставка єдиного податку визначається у відсотках до доходу (відсоткові ставки), і становить: - 3% доходу у разі сплати ПДВ, і - 5% доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Зазначена норма передбачена п. 293.1 ст. 293 Податкового  кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» та Законом України від 21.12.2016 № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік».  

Для неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, встановлено річний податковий період для подання звітності

Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п. 133.4.3 цього пункту.

Тобто для тих неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, і не порушили вимог щодо відповідності неприбутковості, встановлено річний податковий (звітний) період щодо подання звітності.

Форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553.  

Зазначена норма передбачена п.п.133.4.7 ст. 133 Податкового  кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Tweet